Wat moet je doen als je hond wormen heeft?
Wormen bij honden is het echt ongezond?
Wormen zijn een zeer reële bedreiging voor al onze honden. Misschien willen we er niet over nadenken en misschien walgen sommigen van ons er wel van, maar alle honden hebben op een gegeven moment in hun leven wormen gehad. Om te voorkomen dat honden gezondheidsklachten krijgen van wormen is het belangrijk ze op gezette momenten te ontwormen. Wormen zijn parasieten en de eitjes komen na het opnemen eerst in de darmen van de hond terecht. Daarna worden het larven en gaan ze op migratie door het lichaam op weg naar de longen of hart afhankelijk van het type worm. Wanneer de larven in de longen zitten kruipen ze de luchtwegen in. De hond reageert hierop door te hoesten en zal ze vervolgens weer inslikken. Wanneer het hartwormen betreft blijven ze in het hart en de bloedvaten er omheen, deze worm zullen we in dit artikel verder niet meer bespreken als we het over wormen hebben.Wat zijn de klachten die wormen veroorzaken bij volwassen honden?
Volwassen honden hebben vaak weinig klachten door wormen. Als ze toch klachten hebben ontwikkeld zijn dit meestal chronische maagdarmklachten. Waarom dan toch 4 x per jaar ontwormen? Ze zijn een besmettingsbron voor andere dieren en misschien wel nog belangrijker, ook een besmettingsbron voor mensen (met name jonge kinderen en oude of zieke mensen). Wormen verspreiden zich heel makkelijk, met name omdat andere honden in aanraking komen met de uitwerpselen van besmette dieren. Het opruimen van ontlasting draagt enorm bij, aan een verlaging van de infectiedruk. Vanwege de grote verspreiding van wormen en het gemak waarmee de besmetting kan worden opgelopen, moeten ook volwassen honden toch 4 keer per jaar worden behandeld.Wat zijn de klachten die wormen veroorzaken bij pups en jonge honden?
Pups worden nagenoeg allemaal besmet met spoelwormen. Bijna altijd gebeurt dit al in de baarmoeder of daarna via de moedermelk. In de buik van de pup zullen de (spoel)wormen uitgroeien tot volwassen wormen. Als deze pups niet worden ontwormd zal de hele buik vol raken met grote wormen. Dit geeft uiteraard wel klachten. Je kan dan zien dat de pup groeiachterstand oploopt, een bollere buik heeft en ze hebben vaker diarree. Bij ernstige besmettingen gebeurt het helaas ook weleens dat de darmen zo vol geworden zijn dat ze verstopt raken. Dit kan delen van de darm permanent beschadigen maar helaas is het ook zo dat er pups door overlijden. Daarnaast maken de larven een hele tocht door het lichaam van de hond. Daarbij kunnen ook lever-, long- en hersenbeschadigingen ontstaan. Dit zijn de reden dat pups van 2 weken leeftijd elke 2 weken ontwormd worden tot ze 3 maanden oud zijn. Dan schakelen we over op het maandelijkse ontwormen tot ze 6 maanden zijn, daarna vallen ze onder het volwassen ontwormschema.Behandeling voor honden met wormen
Wormen kunnen net zo gemakkelijk kinderen en mensen infecteren, dus is het van het grootste belang dat u uw hond de juiste behandeling geeft die hij nodig heeft om het wormprobleem uit te roeien. Wanneer u de worminfectie bij de eigen hond onbehandeld laat, kan dit bij de kinderen ook problemen geven, indien de larven gaan migreren. Wormen geven bij gezonde volwassen mensen geen klachten.Spoelwormen zijn voor alle ontwormmiddelen goed gevoelig. Er is keuze uit ontwormpasta's of tabletten. Wanneer er ook tegen lintwormen behandeld moet worden dan is een breed werkend ontwormmiddel met Milbemycine oxim, praziquantel/ Febantelof oxibendazol de juiste keuze.